Copa Cangur

Copa Cangur

ARRIBA LA COPA CANGUR 2024!

 

Per al curs 2023-2024 la Copa Cangur continua amb el format habitual, amb una primera fase presencial en diferents seus distribuïdes arreu del territori, i una fase final amb els guanyadors de cada seu, també presencial.

 

Després de l’èxit del curs passat, la Copa es continuarà organitzant a tots els nivells de l’ESO, en dues categories:

 • Categoria Cadet: Per a alumnes de 1r i 2n d’ESO
 • Categoria Junior: Per a alumnes de 3r i 4t d’ESO

 

La Copa Cangur és un concurs presencial de resolució de problemes de matemàtiques per a equips de centre, organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques i que rep el suport logístic d’ Isotropic. Els equips estan formats per 7 alumnes de 1r i 2n d’ESO (categoria Cadet) o bé 7 alumnes de 3r i 4t d’ESO (categoria Junior) amb la condició que com a màxim hi pot haver 4 alumnes de 2n o 4t respectivament en cada equip.

 

En el concurs es presenten 12 problemes i 60 minuts de temps per fer-ne els màxims possibles (primera fase). És una cursa contra rellotge on la puntuació obtinguda per cada problema va variant durant el concurs, i per tant la estratègia d’equip és molt important! A més, durant el desenvolupament de la prova els equips poden seguir en directe l’estat del concurs, tant la puntuació i la classificació com els encerts i errors que porten acumulats cadascun dels participants. Això el fa un joc emocionant i divertit, amb les matemàtiques com a protagonistes.

La primera fase del concurs se celebra en diverses seus locals repartides arreu del territori. El primer equip classificat de cada seu (o els primers, depèn del nombre de seus que hi hagi), juntament amb els campions de l’any anterior, es classifiquen per la gran final nacional.

 

DATES PREVISTES, FUNCIONAMENT, SEUS I PROGRAMARI

DATES PREVISTES

PRIMERA FASE 2024:

 

Data: Dijous, 25 de gener de 2024

Hora: Consulteu les diferents seus locals per veure els horaris del concurs.

Preinscripcions: El període de preinscripció ja ha acabat, per qualsevol incidència contacteu amb copacangur@gmail.com

Ja s’ha publicat la distribució de places per a la primera fase, podeu consultar-ho a la secció “Seus locals”.

 

La primera fase continua en format presencial, en dues categories. En cada seu local es faran de manera consecutiva els concursos corresponents a les categories Cadet i Junior*. Consulteu la pestanya “Seus locals” per informar-vos dels possibles llocs i horaris per participar, i posteriorment ompliu el formulari de preinscripció (a partir del 2 de novembre). Les places a cada seu s’adjudicaran per ordre de preinscripció. El procediment és el següent (per cada categoria):

 1. Durant els mesos d’octubre i novembre s’aniran publicant les diferents seus que s’ofereixen a organitzar la primera fase del concurs. Si esteu interessats en organitzar una seu, poseu-vos en contacte amb copacangur@gmail.com
 2. Durant el mes de novembre estarà obert el període de preinscripció (que acabarà a finals de mes), on podreu omplir el formulari de preinscripció i triar la seu on voleu participar, i quants equips per categoria us agradaria portar-hi.
 3. En cap cas és possible inscriure un mateix centre a dues seus diferents amb la intenció d’augmentar el nombre d’equips participants d’aquest centre en el cas que s’omplin les seus.
 4. Un cop tancat el període de preinscripció, s’assignaran les places de cada seu als centres inscrits de la següent manera:
  1. S’assigna un equip a cada centre, per ordre de preinscripció.
  2. Si amb un equip per centre no s’omplen totes les places de la seu, s’assignarà un segon equip a aquells centres que ho hagin demanat, per ordre de preinscripció.
  3. Si encara queden places, es repetirà el procediment fins a esgotar-les.
 5. A principis de desembre la comissió organitzadora comunicarà a tots els centres el resultat final de la preinscripció, que també es publicarà en aquest web, on hi constarà el nombre d’equips de cada categoria que cada centre pot inscriure definitivament.
 6. Els centres tindran fins el divendres 12 de gener de 2024 per fer efectiu el pagament de 14€ per equip participant al compte de l’Institut d’Estudis Catalans IBAN: ES14 2100 0963 61 0200057373 mitjançant un procediment que es comunicarà en el seu moment, on se us facilitarà una factura per l’import de la inscripció.
 7. El 13 de gener s’oferiran les places de preinscripció ocupades per centres que no hagin formalitzat la inscripció fent el pagament corresponent.

 

Els guanyadors de cada concurs local de la primera fase es classificaran, juntament amb el campió de l’edició anterior, per a la fase final.

 

*A Mollerussa i Tàrrega les categories Cadet i Junior es faran en centres diferents i a la mateixa hora.

 

 

FASE FINAL 2024:

 

Data: 3 de maig de 2024

Lloc: Pavelló Poliesportiu de Can Noguera, La Garriga (Vallès Oriental)

 

 

HORARI DE LA JORNADA:

9:00-9:30 Recepció i acreditació dels equips participants categoria Cadet

10:00-10:45 Semifinal A

11:00-11:45 Semifinal B

12:15-13:15 Final

13:15-13:45 Lliurament de premis categoria Cadet

 

 

14:00-14:30 Recepció i acreditació dels equips participants categoria Junior

14:30-15:15 Semifinal A

15:30-16:15 Semifinal B

16:45-17:45 Final

17:45-18:15 Lliurament de premis categoria Junior

FUNCIONAMENT DETALLAT DE L'ACTIVITAT

Podeu descarregar-vos el reglament de la Copa Cangur, però tot seguit s’expliquen algunes característiques de com es desenvolupa l’activitat que es proposa.

 

– Els equips estan formats per 7 alumnes de 1r i 2n d’ESO (categoria Cadet) o bé 7 alumnes de 3r i 4t d’ESO (categoria Junior) amb la condició que com a màxim hi pot haver 4 alumnes de 2n o 4t respectivament en cada equip, que reben un exemplar en paper dels enunciats dels problemes que hauran de treballar.

– Els participants no interactuen amb l’ordinador sinó que cada equip té un representant que porta les seves respostes “en paper” al jurat de la competició, que les entra a l’ordinador.

– Inicialment cada equip té un cert nombre de punts (tots el mateix, pensat perquè ningú arribi a tenir punts negatius).

– Al principi també cada problema té una certa valoració (tots la mateixa, independentment que n’hi hagi de més fàcils o més difícils).

– La valoració de cada problema es va modificant, perquè per cada minut que passa sense que ningú respongui el problema en va augmentant la valoració i per cada equip que falla la resposta, això també augmenta la valoració del problema.  El primer equip que encerta la solució del problema obté tants punts com la valoració del problema (que aleshores ja queda fixa) més “un premi”, i semblantment el segon i el tercer. Després cada equip que encerta el problema rep la valoració que ha quedat establerta.

– Per al disseny del joc es posa un nombre relativament gran de problemes, i algun “ben difícil”,  perquè guanya molta emoció el joc si sempre hi ha algun problema que vagi variant de puntuació.  Podeu consultar com a orientació els exercicis que es van proposar en les convocatòries dels anys anteriors.

– Cada equip pot fer tants intents com vulgui per cada problema, però cada intent fallat li rebaixa la puntuació en una quantitat fixa.

– …I així fins que acaba el temps destinat al concurs i aleshores, naturalment guanya l’equip que té més punts.

– Aquest disseny del joc fa que que l’alumnat participant de seguida estableixi estratègies de joc i de repartiment de la feina i pensi i debati amb molt d’interès els problemes proposats.

PROGRAMARI

ADQUISICIÓ DEL PROGRAMARI DE LA COPA CANGUR (OPCIONAL)

 

Si algun centre està interessat en l’adquisició del programari amb què es desenvolupa la Copa Cangur, tot seguit en donem els detalls.

– El programari de la Copa l’ha desenvolupat una empresa italiana ( www.cimidas.com ).

– Des de setembre de 2016 hi ha hagut unes noves indicacions per part de l’empresa i això, juntament amb la dificultat d’alguns tràmits per a obtenir factures de transferències internacionals han aconsellat, amb l’acord de la SCM, que Isotropic, que dóna suport logísitc al concurs de la Copa Cangur, pugui fer  d’intermediari.

– El preu és de 91,5€ més IVA però Isotropic ha negociat un descompte i el podeu adquirir a 65 € (IVA inclòs)

– Teniu les instruccions completes, detallades pas a pas, més avall en aquesta mateixa pàgina.

El software no requereix cap condició d’instal·lació, funciona en qualsevol ordinador en Windows, Mac o Linux, i les instruccions són entenedores. Ara bé, si escau,  us podeu posar en contacte per a aquest tema amb la comissió de la Copa Cangur de la SCM  (copacangur@gmail.com) i us podem ajudar a entendre bé com funciona. Una vegada que s’ha utilitzat un parell de cops no té massa complicació. El podeu utilitzar com a eina de classe, per crear concursos de matemàtiques o de qualsevol matèria. Els components de la comissió us podem confirmar que als alumnes els agrada aquesta activitat!

INSTRUCCIONS PER A L’OBTENCIÓ DEL PROGRAMARI DE LA COPA CANGUR

 

ATENCIÓ: L’empresa que ha creat el software ens ha comunicat que estan renovant la web, per tant si els passos 4-12 no funcionen, escriviu un correu a pamela.zapparoli@cimidas.com i us atendran per fer-vos arribar el programa.

 

Per adquirir una llicència del programari de la Copa Cangur (Brainstorm3) heu de seguir les següents instruccions:

 1. Pagament de 65€ (IVA inclòs) al compte corrent de Isotropic Serveis Educatius, IBAN ES91 3025 0014 0614 0010 6010 , posant com a concepte NOMCENTRE COPA CANGUR PROGRAMA
 2. Envieu un correu a info@isotropic.cat amb el comprovant de pagament i les vostres dades fiscals per a l’emissió de la factura si és que en voleu
 3. En uns dies rebreu per correu un codi de descàrrega i la factura
 4. Amb el codi podreu descarregar el programa de la web de Cimidas seguint els següents passos
 5. Entreu a la botiga on-line de Cimidas clicant aquí
 6. Trieu el sistema operatiu i cliqueu a “Aggiungi al Carrello”
 7. A la columna de “Registrazione” poseu-hi la informació que es demana, recordeu l’email i la contrasenya perquè serà la que haureu d’utilitzar per descarregar el programa i les actualitzacions.
 8. Cliqueu a “Registrazione”
 9. Copieu el codi que us hem enviat on posa “Inserire il buono”, el mètode de pagament no és important perquè la web us aplicarà un descompte pel total del preu
 10. Seleccioneu “Per favore accetta i termini e le condizioni”
 11. Cliqueu “Conferma”
 12. Ara ja podeu descarregar Brainstorm3 a la pàgina “Ordini” de la botiga, clicant a la ordre que acabeu de fer i després a “Brainstorm 3 WIN”

En aquesta pestanya hi trobareu les diverses localitzacions dels centres o institucions que organitzen una seu local per a la primera fase del concurs. Ja podeu consultar l’assignació de places per a la primera fase de la Copa Cangur 23/24:

 

 

Seus per a participar en la primera fase:

 

Població Centre Horari Cadet 1-2 ESO . . Horari Junior 3-4 ESO . . Equips per torn
Mataró Tecnocampus 9:30 11:00 12
Sabadell Escola Mare de Deu de la Salut 15:00 16:30 10
Barcelona INS Pau Claris 10:30 12:00 10
Vilanova i la Geltrú INS Baix a Mar 9:30 13:00 15
Vidreres INS Vidreres 16:00 17:30 10
Els Pallaresos INS Els Pallaresos 10:00 11:30 12
Reus INS Gabriel Ferrater i Soler 16:00 17:30 16
Tarragona INS Sant Pere i Sant Pau 10:00 12:00 12
Girona INS Santiago Sobrequés i Vidal 16:00 17:30 12
Tortosa Campus Terres de l’Ebre URV 15:00 15:30 15
Figueres INS Olivar Gran 10:00 11:30 12
Vic Biblioteca Pilarín Bayés 10:00 11:30 10
Roses INS Illa de Rodes 8:45 11:00 8
Berga INS Serra de Noet 9:30 12:00 14
Manresa UPC-Museu de l’aigua i el tèxtil 9:00 11:00 16
Barcelona Escola Pia Sarrià-Calassanç 9:00 11:00 10
Cornellà de Llobregat INS Francesc Macià 9:30 11:00 10
Olot Casal de Sant Miquel 9:30 11:00 12
Igualada L’Escorxador 9:30 11:00 10
Castelló de la Plana ESTCE (Universitat Jaume I) 9:30 11:30 14
Lleida i comarques Seus diverses 16:30 16:30
Les Borges del Camp INS Fontanelles 16:30 18:00 12
Barcelona INS Martí i Pous 9:00 11:00 12
Caldes de Montbui INS Manolo Hugué 10:00 11:30 10
Barcelona FME 16:30 18:00 15
Puigcerdà INS Pere Borrell 16:00 17:30
Cerdanyola del Vallès UAB – Dep. Matemàtiques 10:00 11:30 10
Castelldefels UPC-Campus del Baix Llobregat 10:00 11:30 8
Barcelona Escola Sunion 10:00 12:00 10
Sant Adrià del Besòs UPC-Escola d’enginyeria – Est 10:00 12:00 10
Montgat INS Thalassa 10:00 11:30 8
Sant Cugat del Vallès UPC-ET Superior d’Arquitectura del Vallès – UPC 10:00 11:30 10
Mataró INS Thos i Codina 11:00 12:30 10

PROBLEMES I SOLUCIONS D’ANYS ANTERIORS

Aquí podeu descarregar els enunciats amb i sense solucions de les edicions anteriors de La Copa Cangur. Els models anteriors al 2023 es corresponen a la categoria única que hi havia fins aquell moment, per alumnes de 2n i 3r d’ESO.

   ANY       CATEGORIA       FASE         MODEL    
2024 Cadet Final    Enunciats        Solucions    
2024 Cadet Final Semifinal A    Enunciats        Solucions    
2024 Junior Final    Enunciats        Solucions    
2024 Junior Final Semifinal A    Enunciats        Solucions    
2024 Cadet Local Matí    Enunciats        Solucions    
2024 Cadet Local Tarda Enunciats Solucions
2024 Junior Local Matí Enunciats Solucions
2024 Junior Local Tarda Enunciats Solucions
2023 Cadet Final    Enunciats        Solucions    
2023 Cadet Final Semifinal A    Enunciats        Solucions    
2023 Junior Final    Enunciats        Solucions    
2023 Junior Final Semifinal A    Enunciats        Solucions    
2023 Cadet Local Matí    Enunciats        Solucions    
2023 Cadet Local Tarda Enunciats Solucions
2023 Junior Local Matí Enunciats Solucions
2023 Junior Local Tarda Enunciats Solucions


Edició 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Primera fase, enunciats  
Primera fase, solucions  
Fase final, enunciats    
Fase final, solucions    
Fase internacional, enunciats
Fase internacional, solucions
Edició 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028
Primera fase, enunciats            
Primera fase, solucions            
Fase final, enunciats              
Fase final, solucions              
Fase internacional, enunciats              
Fase internacional, solucions              

RESULTATS 2024

Aquí teniu la relació de centres classificats per la final de la Copa Cangur 2024.

 

Categoria Cadet Categoria Junior
Col·legi Sant Lluís (Barcelona) Col·legi Sant Lluís (Barcelona)
Escola casal dels Àngels (L’Hospitalet de Llobregat) Ins Joan Brossa (Barcelona)
Oak House School (Barcelona) Oak House School (Barcelona)
Súnion (Barcelona) Súnion (Barcelona)
Escola IPSI (Barcelona) Aula Escola Europea (Barcelona)
Ins Manolo Hugué (Caldes de Montbui) Ins Manolo Hugué (Caldes de Montbui)
La Miranda (St Just Desvern) Ins Bruguers (Gavà)
Ins Jaume I (Salou) Ins Jaume I (Salou)
Escolàpies Figueres (Figueres) Ins Olivar Gran (Figueres)
Cardenal Vidal i Barraquer (Cambrils) Ins Berenguer d’Entença (L’Hospitalet de l’Infant)
Ins La Mitjana (Lleida) Lestonnac de Lleida (Lleida)
Ins Gili i Gaya (Lleida) Ins Gili i Gaya (Lleida)
Ins Manuel de Montsuar (Lleida) Ins Ciutat de Balaguer (Balaguer)
Ins La Serra (Mollerussa) Vedruna Tàrrega (Tàrrega)
Ins La Segarra (Cervera) Ins Terres de Ponent (Mollerussa)
Ins Damià Campeny (Mataró) Maristes St Pere Chanel (Malgrat de Mar)
Ins Nicolau Copèrnic (Terrassa) Ins Nicolau Copèrnic (Terrassa)
Ins Tiana (Tiana) Ins Thalassa (Montgat)
Col·legi Sant Ermengol (Andorra la Vella) Col·legi Mare Janer (Sta Coloma)
Ins Illa de Rodes (Roses) IE Caritat Serinyana – Cap de Creus (Cadaqués)
Escola Mare de Déu de la Salut (Sabadell) Ins St Quirze del Vallès (St Quirze del Vallès)
Ins Francisco de Goya (Barcelona) Ins Quatre Cantons (Barcelona)
Ins Roquetes (Roquetes) Ins de tecnificació (Amposta)
Ins Pere Calders (Cerdanyola) Ins Pere Calders (Cerdanyola)
Ins Jaume Callís (Vic) Ins Jaume Callís (Vic)
Ins La Plana (Vic) Ins Taradell (Taradell)
Escola el Cim (Vilanova i la Geltrú) Ins Joaquim Mir (Vilanova i la Geltrú)
Ins La Garrotxa (Olot) IE Greda (Olot)
Ins Leonardo da Vinci (St Cugat del Vallès) Ins Leonardo da Vinci (St Cugat del Vallès)
Ins Marta Mata (Salou) Pare Manyanet de Reus (Reus)
Col·legi St Pau Apòstol (Tarragona) Col·legi St Pau Apòstol (Tarragona)
Ins Ernest Lluch (Barcelona) Ins Ernest Lluch (Barcelona)
Ins Josep Brugulat (Banyoles) Ins Montilivi (Girona)
Ins de Puig-reig (Puig-reig) Ins de Puig-reig (Puig-reig)
Ins Sarià de Ter (Sarrià de Ter) Ins La Sureda (Palafrugell)
Escola Anoia (Igualada) Maristes Igualada (Igualada)
FEDAC Manresa (Manresa) IE Manresa (Manresa)
Ies Penyagolosa (Castelló de la Plana) Ies Penyagolosa (Castelló de la Plana)
Col·legi John Talabot (Barcelona) Ins Antoni de Martí i Franquès (Tarragona)

 

Palmarès de la Copa Cangur

 

Any Categoria Primer classificat Segon classificat Tercer classificat
2023 Cadet Col·legi John Talabot (Barcelona) Aula Escola Europea (Barcelona) Institut Nicolau Copèrnic (Terrassa)
2023 Junior Institut Antoni Martí i Franquès (Tarragona) Oak House School (Barcelona) Institut Nicolau Copèrnic (Terrassa)
2022 Col·legi Sant Lluís (Barcelona) Aula Escola Europea (Barcelona) Institut Antoni Martí i Franquès (Tarragona)
2020 Col·legi Sant Lluís (Barcelona) Col·legi Sant Pau Apostol (Tarragona) Aula Escola Europea (Barcelona)*(2n ex aequo)
2019 Aula Escola Europea (Barcelona) INS Ernest Lluch (Barcelona) INS Gabriel Ferrater (Reus)
2018 INS Sant Quirze del Vallès IPSI (Barcelona) INS Pius Font i Quer (Manresa)
2017 IPSI (Barcelona) Bon Salvador (St Feliu de Llobregat) Sant Pere Chanel (Malgrat de Mar)
2016 IPSI (Barcelona) INS Francesc Ribalta (Solsona) Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer (Cambrils)
2015 INS Manuel de Montsuar (Lleida) Col·legi John Talabot (Barcelona) INS Antoni Torroja (Cervera)
2014 INS Antoni Torroja (Cervera) Aula Escola Europea (Barcelona) INS Sant Quirze del Vallès