Copa Cangur

Copa Cangur

TORNA LA COPA CANGUR 2022!

 

Després de valorar la situació dels centres educatius i les previsions de la possible evolució de la crisis sanitària, la Comissió organitzadora de la Copa Cangur ha decidit organitzar de nou la Copa Cangur, en un format mixt. La primera fase serà telemàtica i la fase final serà presencial (si es mantenen les condicions sanitàries actuals o milloren).

 

La Copa Cangur és un concurs presencial de resolució de problemes de matemàtiques per a equips de centre, organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques i que rep el suport logístic de Isotropic. Els equips estan formats per 7 alumnes de 2n i 3r d’ESO (excepcionalment hi pot participar algun alumne de 1r) amb la condició que com a màxim hi pot haver 4 alumnes de 3r.

 

En el concurs es presenten 12 problemes i 60 minuts de temps per fer-ne els màxims possibles. És una cursa contra rellotge on la puntuació obtinguda per cada problema va variant durant el concurs, i per tant la estratègia d’equip és molt important! A més, durant el desenvolupament de la prova els equips poden seguir en directe l’estat del concurs, tant la puntuació i la classificació com els encerts i errors que porten acumulats cadascun dels participants. Això el fa un joc emocionant i divertit, amb les matemàtiques com a protagonistes.

La primera fase del concurs se celebra en una trentena de seus locals repartides arreu del territori (per a la Copa 2022 el format serà telemàtic). El primer equip classificat de cada seu, juntament amb els campions de l’any anterior, es classifiquen per la gran final nacional. Els primers classificats a la fase nacional obtenen un passi per a participar en la final internacional (que es fa en línia des del propi centre) amb equips d’altres països.

 

DATES PREVISTES, FUNCIONAMENT, SEUS I PROGRAMARI

DATES PREVISTES

FASE FINAL 2022:

La intenció de la comissió és organitzar una fase final presencial al maig de 2022, properament publicarem informació més detallada de la ubicació, data i horaris.

 

PRIMERA FASE 2022:

Dijous 27 de gener de 2022 a les 11:00 del matí.

 

La primera fase tindrà format virtual, per tant cada centre hi participarà amb els seus equips des del propi centre, connectant via internet amb la web que dirigirà el concurs. El format dels equips, problemes i mecànica del concurs serà la mateixa que l’habitual tal i com es descriu en aquesta mateixa web. Els equips dels diferents centres es distribuiran en “seus virtuals” seguint l’esperit tradicional de la Copa Cangur, la distribució es farà seguint criteris geogràfics i tenint en compte el nombre d’equips que hi participin de cada centre, de manera que hi hagi entre 10 i 20 equips per seu. El guanyador de cada seu es classificarà per la fase final.

 

Per formalitzar la inscripció, cliqueu en aquest enllaç.

 

Aquest any la quota d’inscripció serà de 10€ per centre (independentment del nombre d’equips) que s’haurà de fer efectiva per completar l’inscripció al següent compte corrent:

IBAN: ES14 2100 0963 61 0200057373

Titular: Institut d’Estudis Catalans

Concepte: Copa Cangur + Codi de centre

Un cop fet el pagament, cal enviar el justificant del pagament omplint aquest formulari , des d’on haureu de donar les dades per fer la factura, cosa que és preceptiva.

FUNCIONAMENT DETALLAT DE L'ACTIVITAT

Podeu descarregar-vos el reglament de la Copa Cangur, però tot seguit s’expliquen algunes característiques de com es desenvolupa l’activitat que es proposa.

 

– Els equips consten de 7 alumnes de 3r i 2n d’ESO (excepcionalment algun alumne de 1r) amb un màxim de 4 participants de 3r en cada equip, que reben un exemplar en paper dels enunciats dels problemes que hauran de treballar.

– Els participants no interactuen amb l’ordinador sinó que cada equip té un representant que porta les seves respostes “en paper” al jurat de la competició, que les entra a l’ordinador.

– Inicialment cada equip té un cert nombre de punts (tots el mateix, pensat perquè ningú arribi a tenir punts negatius).

– Al principi també cada problema té una certa valoració (tots la mateixa, independentment que n’hi hagi de més fàcils o més difícils)

– La valoració de cada problema es va modificant, perquè per cada minut que passa sense que ningú respongui el problema en va augmentant la valoració i per cada equip que falla la resposta, això també augmenta la valoració del problema.  El primer equip que encerta la solució del problema obté tants punts com la valoració del problema (que aleshores ja queda fixa) més “un premi”, i semblantment el segon i el tercer. Després cada equip que encerta el problema rep la valoració que ha quedat establerta.

– Per al disseny del joc es posa un nombre relativament gran de problemes, i algun “ben difícil”,  perquè guanya molta emoció el joc si sempre hi ha algun problema que vagi variant de puntuació.  Podeu consultar com a orientació els exercicis que es van proposar en les convocatòries dels anys anteriors.

– Cada equip pot fer tants intents com vulgui per cada problema, però cada intent fallat li rebaixa la puntuació en una quantitat fixa.

– …I així fins que acaba el temps destinat al concurs i aleshores, naturalment guanya l’equip que té més punts.

– Aquest disseny del joc fa que que l’alumnat participant de seguida estableixi estratègies de joc i de repartiment de la feina i pensi i debati amb molt d’interès els problemes proposats.

PROGRAMARI

ADQUISICIÓ DEL PROGRAMARI DE LA COPA CANGUR (OPCIONAL)

 

Si algun centre està interessat en l’adquisició del programari amb què es desenvolupa la Copa Cangur, tot seguit en donem els detalls.

– El programari de la Copa l’ha desenvolupat una empresa italiana ( www.cimidas.com ).

– Des de setembre de 2016 hi ha hagut unes noves indicacions per part de l’empresa i això, juntament amb la dificultat d’alguns tràmits per a obtenir factures de transferències internacionals han aconsellat, amb l’acord de la SCM, que Isotropic, que dóna suport logísitc al concurs de la Copa Cangur, pugui fer  d’intermediari.

– El preu és de 91,5€ més IVA però Isotropic ha negociat un descompte i el podeu adquirir a 65 € (IVA inclòs)

– Teniu les instruccions completes, detallades pas a pas, més avall en aquesta mateixa pàgina.

El software no requereix cap condició d’instal·lació, funciona en qualsevol ordinador en Windows, Mac o Linux, i les instruccions són entenedores. Ara bé, si escau,  us podeu posar en contacte per a aquest tema amb la comissió de la Copa Cangur de la SCM  (copacangur@gmail.com) i us podem ajudar a entendre bé com funciona. Una vegada que s’ha utilitzat un parell de cops no té massa complicació. El podeu utilitzar com a eina de classe, per crear concursos de matemàtiques o de qualsevol matèria. Els components de la comissió us podem confirmar que als alumnes els agrada aquesta activitat!

INSTRUCCIONS PER A L’OBTENCIÓ DEL PROGRAMARI DE LA COPA CANGUR

 

Per adquirir una llicència del programari de la Copa Cangur (Brainstorm3) heu de seguir les següents instruccions:

 1. Pagament de 65€ (IVA inclòs) al compte corrent de Isotropic Serveis Educatius, IBAN ES91 3025 0014 0614 0010 6010 , posant com a concepte NOMCENTRE COPA CANGUR PROGRAMA
 2. Envieu un correu a info@isotropic.cat amb el comprovant de pagament i les vostres dades fiscals per a l’emissió de la factura si és que en voleu
 3. En uns dies rebreu per correu un codi de descàrrega i la factura
 4. Amb el codi podreu descarregar el programa de la web de Cimidas seguint els següents passos
 5. Entreu a la botiga on-line de Cimidas clicant aquí
 6. Trieu el sistema operatiu i cliqueu a “Aggiungi al Carrello”
 7. A la columna de “Registrazione” poseu-hi la informació que es demana, recordeu l’email i la contrasenya perquè serà la que haureu d’utilitzar per descarregar el programa i les actualitzacions.
 8. Cliqueu a “Registrazione”
 9. Copieu el codi que us hem enviat on posa “Inserire il buono”, el mètode de pagament no és important perquè la web us aplicarà un descompte pel total del preu
 10. Seleccioneu “Per favore accetta i termini e le condizioni”
 11. Cliqueu “Conferma”
 12. Ara ja podeu descarregar Brainstorm3 a la pàgina “Ordini” de la botiga, clicant a la ordre que acabeu de fer i després a “Brainstorm 3 WIN”

La primera fase d’aquest concurs, celebrada el dia 30 de gener de 2020,  dijous, va tenir lloc en les seus següents, amb els horaris i màxim nombre d’equips participants que s’indiquen.

Localitat Centre Horari
Equips
Altafulla INS d’Altafulla 17:00 10
Balaguer INS Ciutat de Balaguer 17:00 10
Badalona INS Badalona VII 11:30 10
Barcelona Facultat de Matemàtiques i Estadística UPC 16:00 15
Barcelona Facultat de Matemàtiques i Estadística UPC 17:30 15
Barcelona INS Pau Claris 11:30 12
Barcelona Escola Pia de Sarrià 12:30 12
Barcelona Centre d'Estudis Monlau 9:30 12
Berga INS Serra de Noet 10:00 14
Cadaqués INS Cap de Creus (Pavelló d'esports) 11:00 15
Cornellà de Llobregat INS Francesc Macià 17:00 12
El Vendrell INS Andreu Nin 16:30 15
Els Pallaresos INS Els Pallaresos 16:30 20
Girona INS Santiago Sobrequés i Vidal 16:30 14
Granollers Sala Municipal Francesc Tarafa 10:00 15
Igualada INS Pere Vives Vich 16:00 15
La Vall d’Uixó IES Honori Gracia 10:30 13
Les Borges del Camp INS Fontanelles 17:00 20
Lleida INS La Mitjana 17:00 13
Lleida INS Col·legi Episcopal 17:00 12
Lleida INS Joan Oró 17:00 12
Lleida INS Maria Rúbies 17:00 12
Manresa Universitat Politècnica de Catalunya 9:30 15
Manresa Universitat Politècnica de Catalunya 11:30 15
Mataró Tecnocampus 10:00 18
Reus INS Gabriel Ferrater 17:00 20
Rubí Col·legi Regina Carmeli 15:30 10
Sabadell Escola Mare de Déu de la Salut 16:00 10
Tarragona INS Sant Pere i Sant Pau 17:00 14
Tàrrega INS Alfons Costafreda 17:00 12
Tàrrega Vedruna Tàrrega 17:00 10
Tortosa Universitat Rovira i Virgili 17:00 20
Vilanova i la Geltrú INS Baix a Mar 17:00 15

(*) amb la possibilitat de creació d’altres seus a Lleida o en altres poblacions properes si la inscripció ho fa aconsellable; no es posa límit d’equips participants sinó que es desdoblaria la seu.

 

Per a inscriure-us al concurs i reservar plaça: INSCRIPCIONS TANCADES

 

Els centres obtindran una plaça per a un equip en ordre d’inscripció, i si en una seu encara hi ha places lliures, s’aniran adjudicant més places als centres que ho hagin sol·licitat, també per ordre d’inscripció.

PROBLEMES I SOLUCIONS D’ANYS ANTERIORS

Aquí podeu descarregar els enunciats amb i sense solucions de les edicions anteriors de La Copa Cangur:

Edició 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Primera fase, enunciats  
Primera fase, solucions  
Fase final, enunciats    
Fase final, solucions    
Fase internacional, enunciats
Fase internacional, solucions

RESULTATS 2020

La Fase Final de la VII Copa Cangur es va celebrar el passat 5 de març de 2020. Hi va haver una primera ronda de semifinals, amb dos grups de 18 centres. Els nou millors de cada semifinal van passar a la final. Els resultats van ser els següents:

 

FASE FINAL – FINAL

 

Guanyadors de la Copa Cangur 2020:

 • 1r classificat: Col·legi Sant Lluís (Barcelona)
 • 2n classificat ex aequo: Col·legi Sant Pau Apòstol (Tarragona) i Aula Escola Europea (Barcelona)
 • 4t: Escola El Cim (Vilanova i la Geltrú)
 • 5è: Ins Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)
 • 6è: Escola Pia de Sarrià (Barcelona)
 • 7è: Ins Eugeni Xammar (L’Ametlla del Vallès)
 • 8è: Escola Jesús Maria (Badalona)
 • 9è: Ins Sant Pol de Mar
 • 10è: Ins Ridaura (Castell-Platja d’Aro)

Palmarès de la Copa Cangur

Any Primer classificat Segon classificat Tercer classificat
2020 Col·legi Sant Lluís (Barcelona) Col·legi St Pau Apòstol (Tarragona)* Aula Escola Europea (Barcelona)*(2n ex aequo)
2019 Aula Escola Europea (Barcelona) INS Ernest Lluch (Barcelona) INS Gabriel Ferrater (Reus)
2018 INS Sant Quirze del Vallès IPSI (Barcelona) INS Pius Font i Quer (Manresa)
2017 IPSI (Barcelona) Bon Salvador (St Feliu de Llobregat) Sant Pere Chanel (Malgrat de Mar)
2016 IPSI (Barcelona) INS Francesc Ribalta (Solsona) Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer (Cambrils)
2015 INS Manuel de Montsuar (Lleida) Col·legi John Talabot (Barcelona) INS Antoni Torroja (Cervera)
2014 INS Antoni Torroja (Cervera) Aula Escola Europea (Barcelona) INS Sant Quirze del Vallès
Sami Vatanen Jersey 

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies