Copa Cangur

Copa Cangur

TORNA LA COPA CANGUR 2022!

 

Després de valorar la situació dels centres educatius i les previsions de la possible evolució de la crisis sanitària, la Comissió organitzadora de la Copa Cangur ha decidit organitzar de nou la Copa Cangur, en un format mixt. La primera fase serà telemàtica i la fase final serà presencial (si es mantenen les condicions sanitàries actuals o milloren).

 

La Copa Cangur és un concurs presencial de resolució de problemes de matemàtiques per a equips de centre, organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques i que rep el suport logístic de Isotropic. Els equips estan formats per 7 alumnes de 2n i 3r d’ESO (excepcionalment hi pot participar algun alumne de 1r) amb la condició que com a màxim hi pot haver 4 alumnes de 3r.

 

En el concurs es presenten 12 problemes i 60 minuts de temps per fer-ne els màxims possibles. És una cursa contra rellotge on la puntuació obtinguda per cada problema va variant durant el concurs, i per tant la estratègia d’equip és molt important! A més, durant el desenvolupament de la prova els equips poden seguir en directe l’estat del concurs, tant la puntuació i la classificació com els encerts i errors que porten acumulats cadascun dels participants. Això el fa un joc emocionant i divertit, amb les matemàtiques com a protagonistes.

La primera fase del concurs se celebra en una trentena de seus locals repartides arreu del territori (per a la Copa 2022 el format serà telemàtic). El primer equip classificat de cada seu (o els primers, depèn del nombre de seus que hi hagi), juntament amb els campions de l’any anterior, es classifiquen per la gran final nacional. Els primers classificats a la fase nacional obtenen un passi per a participar en la final internacional (que es fa en línia des del propi centre) amb equips d’altres països (sempre i quan se celebri aquest concurs, que a hores d’ara encara no se sap si aquest any es podrà fer).

 

DATES PREVISTES, FUNCIONAMENT, SEUS I PROGRAMARI

DATES PREVISTES

FASE FINAL 2022:

Dijous 5 de maig de 2022, Centre Cultural La Torreta de Montmeló

Adreça: Carrer Vial de Ronda, 08160 Montmeló

Indicacions: https://goo.gl/maps/YzbLVJ9rZrDfPHRr6

HORARI DE LA JORNADA:

9:00-9:30 Recepció i acreditació dels equips participants

10:00-10:45 Semifinal A (18 equips)

11:00-11:45 Semifinal B (17 equips)

12:30-13:30 Final (18 equips)

13:45-14:30 Lliurament de premis i cloenda

 

PRIMERA FASE 2022:

La primera fase tindrà format virtual, per tant cada centre hi participarà amb els seus equips des del propi centre, connectant via internet amb la web que dirigirà el concurs. El format dels equips, problemes i mecànica del concurs serà la mateixa que l’habitual tal i com es descriu en aquesta mateixa web (excepte la durada que serà de 75 minuts, i que no hi haurà comodins). Els equips dels diferents centres es distribuiran en “seus virtuals” seguint l’esperit tradicional de la Copa Cangur, la distribució es farà seguint criteris geogràfics i tenint en compte el nombre d’equips que hi participin de cada centre, de manera que hi hagi uns 30 equips per seu. Els tres primers classificats de cada seu es classificaran per la fase final.

 

Per formalitzar la inscripció, cliqueu en aquest enllaç. ATENCIÓ: INSCRIPCIONS TANCADES

 

Aquest any la quota d’inscripció serà de 10€ per centre (independentment del nombre d’equips) que s’haurà de fer efectiva per completar l’inscripció al següent compte corrent:

IBAN: ES14 2100 0963 61 0200057373

Titular: Institut d’Estudis Catalans

Concepte: Copa Cangur + Codi de centre

Un cop fet el pagament, cal enviar el justificant del pagament omplint aquest formulari , des d’on haureu de donar les dades per fer la factura, cosa que és preceptiva.

FUNCIONAMENT DETALLAT DE L'ACTIVITAT

Podeu descarregar-vos el reglament de la Copa Cangur, però tot seguit s’expliquen algunes característiques de com es desenvolupa l’activitat que es proposa.

 

– Els equips consten de 7 alumnes de 3r i 2n d’ESO (excepcionalment algun alumne de 1r) amb un màxim de 4 participants de 3r en cada equip, que reben un exemplar en paper dels enunciats dels problemes que hauran de treballar.

– Els participants no interactuen amb l’ordinador sinó que cada equip té un representant que porta les seves respostes “en paper” al jurat de la competició, que les entra a l’ordinador.

– Inicialment cada equip té un cert nombre de punts (tots el mateix, pensat perquè ningú arribi a tenir punts negatius).

– Al principi també cada problema té una certa valoració (tots la mateixa, independentment que n’hi hagi de més fàcils o més difícils)

– La valoració de cada problema es va modificant, perquè per cada minut que passa sense que ningú respongui el problema en va augmentant la valoració i per cada equip que falla la resposta, això també augmenta la valoració del problema.  El primer equip que encerta la solució del problema obté tants punts com la valoració del problema (que aleshores ja queda fixa) més “un premi”, i semblantment el segon i el tercer. Després cada equip que encerta el problema rep la valoració que ha quedat establerta.

– Per al disseny del joc es posa un nombre relativament gran de problemes, i algun “ben difícil”,  perquè guanya molta emoció el joc si sempre hi ha algun problema que vagi variant de puntuació.  Podeu consultar com a orientació els exercicis que es van proposar en les convocatòries dels anys anteriors.

– Cada equip pot fer tants intents com vulgui per cada problema, però cada intent fallat li rebaixa la puntuació en una quantitat fixa.

– …I així fins que acaba el temps destinat al concurs i aleshores, naturalment guanya l’equip que té més punts.

– Aquest disseny del joc fa que que l’alumnat participant de seguida estableixi estratègies de joc i de repartiment de la feina i pensi i debati amb molt d’interès els problemes proposats.

PROGRAMARI

ADQUISICIÓ DEL PROGRAMARI DE LA COPA CANGUR (OPCIONAL)

 

Si algun centre està interessat en l’adquisició del programari amb què es desenvolupa la Copa Cangur, tot seguit en donem els detalls.

– El programari de la Copa l’ha desenvolupat una empresa italiana ( www.cimidas.com ).

– Des de setembre de 2016 hi ha hagut unes noves indicacions per part de l’empresa i això, juntament amb la dificultat d’alguns tràmits per a obtenir factures de transferències internacionals han aconsellat, amb l’acord de la SCM, que Isotropic, que dóna suport logísitc al concurs de la Copa Cangur, pugui fer  d’intermediari.

– El preu és de 91,5€ més IVA però Isotropic ha negociat un descompte i el podeu adquirir a 65 € (IVA inclòs)

– Teniu les instruccions completes, detallades pas a pas, més avall en aquesta mateixa pàgina.

El software no requereix cap condició d’instal·lació, funciona en qualsevol ordinador en Windows, Mac o Linux, i les instruccions són entenedores. Ara bé, si escau,  us podeu posar en contacte per a aquest tema amb la comissió de la Copa Cangur de la SCM  (copacangur@gmail.com) i us podem ajudar a entendre bé com funciona. Una vegada que s’ha utilitzat un parell de cops no té massa complicació. El podeu utilitzar com a eina de classe, per crear concursos de matemàtiques o de qualsevol matèria. Els components de la comissió us podem confirmar que als alumnes els agrada aquesta activitat!

INSTRUCCIONS PER A L’OBTENCIÓ DEL PROGRAMARI DE LA COPA CANGUR

 

Per adquirir una llicència del programari de la Copa Cangur (Brainstorm3) heu de seguir les següents instruccions:

 1. Pagament de 65€ (IVA inclòs) al compte corrent de Isotropic Serveis Educatius, IBAN ES91 3025 0014 0614 0010 6010 , posant com a concepte NOMCENTRE COPA CANGUR PROGRAMA
 2. Envieu un correu a info@isotropic.cat amb el comprovant de pagament i les vostres dades fiscals per a l’emissió de la factura si és que en voleu
 3. En uns dies rebreu per correu un codi de descàrrega i la factura
 4. Amb el codi podreu descarregar el programa de la web de Cimidas seguint els següents passos
 5. Entreu a la botiga on-line de Cimidas clicant aquí
 6. Trieu el sistema operatiu i cliqueu a “Aggiungi al Carrello”
 7. A la columna de “Registrazione” poseu-hi la informació que es demana, recordeu l’email i la contrasenya perquè serà la que haureu d’utilitzar per descarregar el programa i les actualitzacions.
 8. Cliqueu a “Registrazione”
 9. Copieu el codi que us hem enviat on posa “Inserire il buono”, el mètode de pagament no és important perquè la web us aplicarà un descompte pel total del preu
 10. Seleccioneu “Per favore accetta i termini e le condizioni”
 11. Cliqueu “Conferma”
 12. Ara ja podeu descarregar Brainstorm3 a la pàgina “Ordini” de la botiga, clicant a la ordre que acabeu de fer i després a “Brainstorm 3 WIN”

Per al curs 2021-2022 la primera fase serà online. Els equips s’agruparan en seus virtuals i els 3 primers classificats de cada seu virtual es classificaran per la final.

L’agrupació en seus virtuals i el nombre d’equips inscrits per centre és la següent:

 

SEU 1: (27 equips)
IPSI (1)
Institut Jaume Balmes (4)
Centre d’Estudis Monlau (4)
Institut Barcelona Congrés (5)
Súnion (3)
Aula Escola Europea (2)
Institut Les Corts (3)
Escola Pia Sarrià-Calassanç (3)
Ins Príncep de Viana (2)

 

SEU 2: (30 equips)
Col·legi John Talabot (2)
Oak House School (2)
Escola Jesús Maria Badalona (1)
Col·legi Bon Salvador (1)
Llor (4)
Institut Andreu Nin (2)
Hamelin Laie International School (3)
Institut Francesc Macià (3)
Institut Ernest Lluch (3)
INS Baix Penedès (3)
Salesians Badalona (1)
Institut Castellet (3)
Col·legi Sant Lluís (2)

 

SEU 3: (31 equips)
Escola Xarxa – FEDAC (1)
INS Pius Font i Quer (3)
Escola Pia Igualada (5)
Institució Igualada (4)
Institut Guillem de Berguedà (4)
Joviat (1)
Institut de Puig-reig (3)
Maristes Igualada (2)
Institut Guillem Catà (1)
INS Daniel Blanxart (4)
Institut Serra de Noet (3)

 

SEU 4: (28 equips)
Col·legi Sagrada Família (3)
FEDAC Lleida (1)
El Carme (2)
Institut La Mitjana (2)
Col·legi Mirasan (2)
Institut Samuel Gili i Gaya (4)
Institut Maria Rubies (2)
INS Ronda (3)
Col·legi Mater Salvatoris (3)
Ins. Josep Lladonosa (2)
INS Torre Vicens (2)
Ins Manuel de Montsuar (2)

 

SEU 5: (31 equips)
Institut Manuel de Pedrolo (2)
INS Lo Pla d’Urgell (2)
Institut Antoni Torroja (2)
Institut Ciutat de Balaguer (3)
Vedruna Balaguer (1)
Ins Moianès (5)
Vedruna Tarrega (4)
Institut d’Almenar (3)
Ins Almatà (2)
INS Alcarràs (3)
Ins Terres de Ponent (4)

 

SEU 6: (30 equips)
INS Cap Norfeu (1)
Insititut Alexandre Deulofeu (1)
Escola Cor de Maria (1)
Institut Alella (1)
Institut Escola Caritat Serinyana – Cap de Creus (1)
Institut Domènec Perramon (3)
IES Illa de Rodes (1)
IES Ramon Muntaner (1)
INS Frederic Martí Carreras (2)
Institut Olivar Gran (1)
Maristes Sant Pere Chanel (2)
Institut Cendrassos (2)
Institut de Vilafant (1)
Ins Peralada (1)
INS La Jonquera (1)
Institut Escola Francesc Cambó i Batlle (1)
INS La Sureda (1)
Institut Lluís Companys (2)
Institut Sa Palomera (4)
Institut Berenguer d’Entença (2)

 

SEU 7: (30 equips)
Institut Alt Penedès (2)
INS Damià Campeny (3)
Vedruna Vilafranca (1)
Escola Sant Josep (2)
Cardenal Vidal i Barraquer (2)
Institut Els Pallaresos (5)
INS Baix a mar (4)
Escola Meritxell (1)
Àngela Bransuela (3)
INS Pere Ribot (4)
Ramon Berenguer IV (2)
Institut de Camarles (1)

 

SEU 8: (31 equips)
Ins Gabriel Ferrater i Soler (2)
Institut Escola El Perelló (3)
Escola Puigcerver (2)
INS Salvador Vilaseca (3)
IE Daniel Mangrané (1)
Ins Priorat (2)
IE Portal Batea (2)
INS Roseta Mauri (2)
Ins Deltebre (1)
Col·legi Sagrada Família Sant Carles de la Ràpita(2)
Institut Roquetes (2)
Institut Cristòfol Despuig (1)
IE Pi del Burgar (2)
Pare Manyanet de Reus (2)
Institut Dertosa (3)
La Salle Reus (1)

 

SEU 9: (30 equips)
Institut El Morell (4)
IES Joan segura i Valls (2)
IES Vicent Castell i Domènech (2)
IES La Moreria (4)
Col·legi Sant Pau Apòstol (2)
Institut Sant Pere i Sant Pau (1)
I.E.S Benigasló (1)
Institut Pons d’Icart (3)
Ies 25 d’Abril (1)
Institut Narcís Oller (3)
INS Torreforta (3)
Institut Antoni Martí i Franquès (3)
IES Professor Broch i Llop (1)

 

SEU 10: (29 equips)
Institut Nicolau Copèrnic (4)
INS Viladecavalls (5)
European International School of Barcelona (6)
Escola Mare de Déu de la Salut (3)
IES Pere Calders (5)
Escola Tecnos (6)

 

SEU 11: (29 equips)
INS Arquitecte Manuel Raspall (4)
FEDAC Vic (1)
INS Josep Brugulat (1)
INS Jaume Vicens Vives (2)
INS La Vall Tenes (3)
Les Alzines (2)
IE Pallerola (3)
INS Taradell (3)
IES Celestí Bellera (1)
Col·legi Jardí (3)
Institut Montilivi (2)
INS Vinyet (2)
IPSE (1)
Institut Marta Mata de Montornès (1)

 

SEU 12: (26 equips)
Lestonnac (3)
Vedruna de Berga (2)
Escola Casal dels Àngels (1)
Institut Martí l’Humà (3)
Institut Montserrat (1)
Institut sant Quirze (2)
INS Mig-Món (2)
Col·legi Santa Anna (2)
INS Pere Fontdevila (5)
Institut Lluís Domènech Montaner (3)

PROBLEMES I SOLUCIONS D’ANYS ANTERIORS

Aquí podeu descarregar els enunciats amb i sense solucions de les edicions anteriors de La Copa Cangur:

Edició 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Primera fase, enunciats  
Primera fase, solucions  
Fase final, enunciats    
Fase final, solucions    
Fase internacional, enunciats
Fase internacional, solucions
Edició 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028
Primera fase, enunciats            
Primera fase, solucions            
Fase final, enunciats              
Fase final, solucions              
Fase internacional, enunciats              
Fase internacional, solucions              

RESULTATS 2022

La Primera Fase de la VIII Copa Cangur es va celebrar el passat 27 de gener de 2022. Els tres centres millors classificats de cada seu virtual i que s’han classificat per la final del dia 5 de maig de 2022 són els següents:

Seu #1:

 • Aula Escola Europea
 • IPSI
 • Institut Les Corts

Seu #2:

 • Hamelin Laie International
 • Col·legi Sant Lluís
 • Ins Baix Penedès

Seu #3:

 • Ins Daniel Blanxart
 • Ins Guillem de Berguedà
 • Joviat

Seu #4:

 • Institut Samuel Gili i Gaya
 • Col·legi Mirasan
 • Institut La Mitjana

Seu #5:

 • Institut Manuel de Pedrolo
 • Vedruna de Balaguer
 • Institut Ciutat de Balaguer

Seu #6:

 • Escola Cor de Maria
 • Institut Escola Caritat Serinyana – Cap de Creus
 • Institut Cendrassos

Seu #7:

 • Cardenal Vidal i Barraquer
 • Institut Alt Penedès
 • Vedruna de Vilafranca

Seu #8:

 • Ins Priorat
 • Pare Manyanet de Reus
 • IE Pi del Burgar

Seu #9:

 • Institut Antoni Martí i Franquès
 • I.E.S Benigasló
 • Institut Narcís Oller

Seu #10:

 • Institut Nicolau Copèrnic
 • IES Pere Calders
 • Escola Mare de Déu de la Salut

Seu #11:

 • Institut Montilivi
 • INS Josep Brugulat
 • Les Alzines

Seu #12:

 • Institut Montserrat
 • INS Pere Fontdevila
 • Escola Casal dels Àngels

Palmarès de la Copa Cangur

Any Primer classificat Segon classificat Tercer classificat
2020 Col·legi Sant Lluís (Barcelona) Col·legi St Pau Apòstol (Tarragona)* Aula Escola Europea (Barcelona)*(2n ex aequo)
2019 Aula Escola Europea (Barcelona) INS Ernest Lluch (Barcelona) INS Gabriel Ferrater (Reus)
2018 INS Sant Quirze del Vallès IPSI (Barcelona) INS Pius Font i Quer (Manresa)
2017 IPSI (Barcelona) Bon Salvador (St Feliu de Llobregat) Sant Pere Chanel (Malgrat de Mar)
2016 IPSI (Barcelona) INS Francesc Ribalta (Solsona) Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer (Cambrils)
2015 INS Manuel de Montsuar (Lleida) Col·legi John Talabot (Barcelona) INS Antoni Torroja (Cervera)
2014 INS Antoni Torroja (Cervera) Aula Escola Europea (Barcelona) INS Sant Quirze del Vallès
Sami Vatanen Jersey 

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies